17 Mart 2010 Çarşamba

Haber Dizisi 2: Sonradan erkek olmak çoook zor

İngiltere’de oturma izni alan Türk kadını G.O.’nun geçireceği falloplasti ameliyatının detaylarını İngiltere’deki cinsel kimlik merkezinin müdürü anlattı. Zor ve masraflı olan cinsiyet değiştirme operasyonlarının Sağlık Bakanlığı sponsorluğunda yapıldığını hatırlatan Dr. Barrett, “Bu sayede insanlar topluma kazandırılıyor” dedi.


DÜNYANIN en gelişmiş ve kapsamlı cinsel kimlik kliniği olan Fulham Road Cinsel Kimlik Kliniği’nin Müdürü Psikolog Dr. James Barrett, İngiltere’de erkek olabilmek için oturma izni verilen ve Dennis adını alan G.O.’nun geçireceği cinsiyet değiştirme ameliyatları ve terapi sürecini anlattı. İşte, cinsiyet değiştirme sürecinde yaşananlar:
“Eşcinsellik, transseksüellik ve travestilik her toplumun içinde vardır. Bazı toplumlarda bu saklanarak yaşanır, bu durumdaki kişiler dışlanır, hatta ölümle tehdit edilir. Bazı toplumlarda ise bu kişiler topluma kazandırılır, toplumda üreten ve vergi veren vatandaş olarak yerlerini alır. İngiltere bu seçeneklerden ikincisini seçmiştir.”

FALLOPLASTİNİN AŞAMALARI

Hormon tedavisi
Erkekten kadına geçiş cerrahi operasyon olarak daha kolay olmasına rağmen, kadından erkeğe geçiş operasyonları bir hayli karmaşık. Bu nedenle, erkekliğe geçiş yapan transseksüellerde sonuna kadar gidip falloplasti yani penis oluşturma ameliyatına giren kadın sayısı çok az. Çoğu transseksüel hormon tedavisi ve göğüs aldırma operasyonları ile yetiniyor.

Göğüsler alınıyor
Göğüs, göğüs uçlarının yakınından açılarak fazla yağ ve doku alınarak küçültülüyor. Ya da hastanın göğüs kafesi durumuna göre tamamen alınıyor. Alınan göğüs uçlarının yerine isteğe bağlı olarak erkeğinkine benzeyen uçlar yamalanıyor. İyileşme ve hastanede kalış süresi kişiye göre farklılık gösterebiliyor.

Klitoris penis oluyor
Daha sonra rahim ve yumurtalıklar alınıyor. Testosteron hormonuyla klitoris büyütülerek penise dönüştürülüyor. Bu yolla elde edilen penis, ortalama bir yetişkin erkeğin penisinden daha küçük oluyor. Bazı kişilerde isteğe bağlı vajina alınarak, genital organların çevresindeki şişkinlik kaldırılıyor. Vajina dudaklarından erbezi torbası yapılabiliyor.

Sertleşme sağlanıyor
Yaklaşık 3 ila 7 operasyondan oluşan falloplasti ameliyatlarında ise, ön kolun iç derisinden, baldırlardan ya da vücudun yağlı bölgelerinden alınan dokularla, yine kolun üzerinde penis oluşturuluyor. Klitorise bağlı sinirler ameliyattan sonra penisin içinde gelişiyor. Uzun süren operasyonlar sonrası iyileşme süresi dokuz aya kadar sürebiliyor. İktidarsızlık tedavisinde kullanılan sertleşebilir implantlar yeni penisin sertleşmesi için eklenebiliyor.

Yılda bin kişi başvuruyor

İngiltere genelinde her yıl yaklaşık 1000 kişi bu kliniklere başvuruyor.
Başvuru yapan her 100 kişiden 70’i erkek.
Kadından erkeğe cinsiyet değiştiren kişilerin ancak üçte biri penis oluşturma ameliyatına giriyor. Geri kalan kısım göğüs aldırıp, hormon tedavisiyle yetiniyor.
Şişman kişilerin erkekten kadına cinsiyet değişimi operasyonu geçirmesi için önce zayıflaması gerekiyor. Şişman kişiler için operasyon risk taşıyor.
Klinik hem hormon tedavisini, hem psikolojik tedaviyi hem de cerrahi müdaheleyi sağlamak amacıyla kurulan kapsamlı bir cinsiyet hastanesi gibi.
Özellikle kadından erkeğe cinsiyet değişiminde, penis oluşturmak için daha geniş hastanelere sevk edilse de, penise ilk operasyonla kavuşmak mucize gibi. Bu nedenle, düzeltme ameliyatları bu klinikte yapılıyor.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14129862.asp

Hiç yorum yok: