29 Kasım 2010 Pazartesi

Haber: Transseksüelliğin Patolojikleştirilmesine Dur De!

Nefret Suçları Mağduru Trans Bireyleri Anma Buluşması'nda, 28 Kasım 2010, Pazar günü STOP 2012 kampanya organizatörleri ve LISTAG psikiyatristi ve Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi üyesi Seven Kaptan'ın katılımıyla "Trans Patolojikleştirilmesi" tartışıldı.


Nefret Suçları Mağduru Trans Bireyleri Anma Buluşması'nın cumartesi günkü ilk oturumunda STOP 2012 kampanya organizatörleri ve LISTAG psikiyatristi ve Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi üyesi Seven Kaptan'ın katılımıyla "Transseksüelliğin Patolojikleştirilmesi" tartışıldı.

Psikolog Sedat Yağcıoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı oturumda Seven Kaptan DSM-V kitapçığındaki (Psikiyatride Hastalıkların Tanımlanması ve Sınıflandırılması Elkitabı Beşinci Baskı) trans cinsiyet konusundaki değişiklere, bunun olumlu ve olumsuz yanlarına değindi.

Değişikliklerden ilkinin, tanının isminin Cinsiyet Uyumsuzluğu (Gender Incongruence) olarak değiştirilmesi olduğunu belirten Kaptan, Transgender Sağlığı Dünya Profesyoneller Birliği'nin (WPATH), DSM-V'teki tanı ölçütleriyle ilgili önerilerini aktardı.

"Cinsiyet kimliği bozukluğu tanımı kaldırılmalı"

STOP 2012 kampanyasından Miguel Misse, Alira Araneta ve Aimar Suess kampanyanın nasıl doğduğunu ve amacını anlattı. Kendi seçimlerini, hiçbir bürokratik, politik, ekonomik engel ya da herhangi bir tıbbi zorlama olmadan sürdürebilmek için çalıştıklarını belirten kampanya organizatörleri taleplerini şöyle sıraladı:

1. "Cinsiyet Kimliği Bozukluğu" tanımının uluslararası teşhis klavuzlarından çıkarılması (DSM-V ve ICD-11'in gelecek uyarlamaları)

2. Cinsiyet düzeltme sürecinin sağlık sistemi tarafından sigortalanması

3. Interseks bireyler üzerindeki ikili cinsiyet sistemine normalleştirme terapilerinin durdurulması

4. Hormon terapisi ve cerrahi desteğe zorunlu psikiyatrik takip olmaksızın ücretsiz ulaşım

5. Transfobi karşıtı mücadele: Eğitim, trans bireylerin istihdamı ve sosyal hayata dahil edilmesi, ayrıca sosyal ve kurumsal transfobinin her çeşidinin ifşa ve rapor edilmesi. (ÇT/EÖ)


Çiçek Tahaoğlu, Bianet

Hiç yorum yok: