13 Kasım 2010 Cumartesi

İzmir’de Bir Trans Kadın Cinayeti Daha! - Serap için Basın Açıklaması

İzmir’de Bir Trans Kadın Cinayeti Daha! Öldürülen Serap için basın açıklaması bugün saat 18.30′da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Erbil Süel önünde olacak. Basın açıklamasının tam metni ise şöyle:


Evlerinize, işyerlerinize, kafelerinize, otobüslerinize almadığınız bir trans kadın daha öldürüldü!

Yolda yanınızdan geçerken alay edip, güldüğünüz; bakışlarınızla taciz ettiğiniz bir trans kadın daha öldürüldü!..


Geceleri keyfiyeten alıkoyduğunuz, kötü muamele ettiğiniz, gördüğünüz yerde ‘Kabahatler Kanunu’ndan cezalar kestiğiniz bir trans kadın daha öldürüldü!

Bu cinayetler hepinizin!

Geçen aylarda Bursa’da öldürülen İrem’in annesinin söylediği gibi “koca dünyaya sığdıramadığınız” trans kadınların öldürülmesinde tüm bunların payı ne kadar, hiç düşündünüz mü?

Serap’ı da kaybettik…

Dün (12.11.2010) akşam saatlerinde, İzmir’de, Yeşildere mevkiinde, vahşice bir cinayetle katledildi. Yaşanan onlarca cinayete bir yenisi daha eklendi. Çünkü trans kadınların yaşama hakkının tanınmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu yüzden katiller, yakalandıklarında ceza indirimleri ile ödüllendiriliyorlar. Oysa yüzlerce kere tekrarladığımız üzere; bizler, bu ülkede ‘Nefret Suçları Yasası’nın saldırganlar için caydırıcı işlev görebileceğini ve cinayetleri önleyebileceğini düşünüyoruz. Ancak mecliste bu yönde hiç bir çalışma yok!

Trans kadınları öldürmek hakkına sahip olduğunu zanneden katillere ‘Ceza Arttırımı’nı öngören yasalar düzenlenmeli! Yasa yapıcılar, yasa uygulayıcılar, ‘Nefret Suçları’nın, bir arada yaşama kültürüne verdiği zararı görmeli!

Bu cinayetlerdeki cinsiyetçi, homofobik, transfobik saiklerin; gerçek motivasyonun ortaya çıkarılmaması, göz ardı edilmesi; etkili soruşturma yapılmaması, ‘Devletin Pozitif Yükümlülükleri’nin ihlalidir. Her cinayetten sonra, katillerin “indirimli” cezalandırılması, trans kadınlara yönelik ayrımcı zihniyeti pekiştirirken; öldürülenlerle aynı kimliği paylaşanlar tarafından hissedilen korku ve tedirginliği de büyütmektedir.

Uzun yargı sürecinde; katillerin, farklılıklara yaşam hakkı tanımayan homofobi ve transfobileri yerine, mağdurların yaşam şeklinin sorgulanması; cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinin gerek yetkililerce, gerek medya tarafından hakaretle eşdeğer anlamlarda kullanılmaları; bu cinayetleri cesaretlendirici mesajlar vererek, homofobi ve transfobiyi öldürücü düzeylere çıkarmaktadır.

Bizler aşağıda imzası bulunanlar olarak,

Serap’ı, Azra’yı, Melek’i, Çağla’yı, Ebru’yu, İrem’i ve öldürülen diğer tüm trans kadınları unutmadık.

Cinayetlerin etkili bir şekilde soruşturulmasını, Katillerin indirimlerle ödüllendirilmemesini, ‘Nefret Suçları Yasası’nın bir an önce düzenlenmesini istiyoruz!

Yetkililerin, bu cinayetleri önleme yolunda çalışmalara başlamaları için kaç kişinin daha öldürülmesi gerek! Bunca ölüm yeter!

Basın Açıklaması Tarihi ve Yerleri :

İzmir’de; (13 Kasım Cumartesi) bugün, saat 18:30 ‘da, Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki Erbil Süel önü.

Ankara’da; (13 Kasım Cumartesi) bugün, saat 18:00′da, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı Önü


Dayanışmayla…



Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBT Derneği

Hevjîn Diyarbakır LGBTT Oluşum

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

Kaos GL Derneği

Voltrans Transerkek İnisiyaitfi
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği

MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu

Amargi İzmir

Hiç yorum yok: