4 Ekim 2010 Pazartesi

Haber: “Oak Benim Kralım”

Bu haber hem dayanışmayı hem de farklılıklarımızla bir arada olabileceğimizin en güzel kanıtı. Bu yüzden önemli. Haberden Oakleigh Reed okulunda açık bir transgender olduğunu ve transgender bireyleri ilgilendiren konularda okulun öğrencileri ve personelinde farkındalık yarattığı anlıyoruz. Okul yönetimi ise ona bir sahtekar muamelesi yapıyor. Transseksüel bireylerin kimiliğini kabul etme konusunda gerçekten de "okul yönetimi Mona Shores öğrencilerini öğretmenleri olarak kabul etmeliler."

Michigan’lı genç sınıf arkadaşları tarafından mezuniyet günü kralı seçildi ama okul ünvanını elinden aldı. Gerekçeleri: kayıtlarımızda hala kız olarak görünüyor.

Wood Tv’ye göre, Michigan, Muskegon’daki Mona Shores Lisesi bir şekilde on yedi yaşındaki Oakleigh “Oak” Reed’i oğlan olarak kabul etmişti. “Okul bandosu için erkek smokini giymeme izin vermişlerdi ve mezuniyette de erkek cübbesi ve kebi giymeme izin vereceklerdi” diyor Reed. “Öğretmenler bana Oak diyorlar ve benim için erkek zamirleri kullanıyorlar” diye devam ediyor. Mezuniyet günü kralı için kampanya düzenledikten sonra (sadece facebooka “mezuniyet günü kralı olmam için bana oy verin” mesajı atarak) kazandı. Fakat sonra müdür odasına çağrıldı. Mona Shores’a kız olarak kayıt edildiğim için bütün oylarım geçersiz kılındığından çıkarıldığımı söylediler” diyor Reed.

Reed okulun kararından sadece kendisinin etkilenmediğini: “kendilerini kimin temsil edeceğine son sınıf karar verir. Yaptıkları son sınıfın sesini kısmaktır” diyor. Fakat bazı öğrenciler Oak Benim Kralımdır (Oak İs My King) facebook grubuyla sesini yeniden yükseltiyor. Grubun tanımında,

Oak Reed mezuniyet günü kralı süresince en çok oyu almıştır. Okulumuz sadece öğrencilere yalan söylememiş aynı zamanda transfobiyi de teşvik etmiştir. Okulumuz, Mona Shores’u bir transgender öğrencinin temsil etmesini istemediklerini açıkça belirtmiştir. Öğrenciler olarak Oak’un ve tüm transgender öğrencilerin haklarında ısrar etmek için ayağa kalkmalıyız.

Grup kurucuları “Oak Benim Kralım” tişörtleri giymelerini ve hepsini sadece okul gazetesine değil Muskegon Chronicle’a da mektup yazmalarına teşvik ediyor.

Mona Shores’da Mezuniyet Günü Cuma günü, dolayısıyla okulun kararından dönmesi için çok geç. Fakat öğrenciler ve onların kasabadaki destekçilerinin bu kararın ne kadar yanlış olduğunu okula göstermek için hiç de geç değil. Reed’e oy vermiş öğrenciler için okul yönetiminin onları neye karşı koruduğunu anlamak hiç kolay değil. Aslında, okul yönetimi Reed’in kendisine değil, öğrencilere onun kimliği hakkında kararlarını vermeleri gerektiği mesajını gönderiyor. Oak Benim Kralım grubunun kurucuları haklı; bu hem transfobik hem de ayrımcı. Bu konuda okul yönetimi Mona Shores öğrencilerini öğretmenleri olarak kabul etmeliler.

Anna North’un haberinden çeviren Aligül Arıkan

Hiç yorum yok: